Boris I d’Andorra

Perquè del nom de la nostra cervesa?
escut-andorra-boriscraftbeer-2
Andorra

Règim pseudofeudal, primera aparició de Boris I d’Andorra

Andorra sempre ha estat un país molt tranquil. Les guerres no ens han afectat directament i el nostre aïllament degut a la geografia ens ha permès viure amb relativa harmonia però això també feia que fóssim pobres i endarrerits a l’època, sent un règim pseudofeudal fins benvé el 1993, quan es va redactar la primera constitució andorrana. Però durant els anys 30 a Andorra hi va ocórrer l’aconteixement estrany…

1896

Borís Mijáilovich Skósyrev

A l’any 1896 va néixer un home amb el nom de Borís Mijáilovich Skósyrev Mavrusov a Vílnius. Aquest va ser un gran aventurer que va recórrer molts països arreu del món i gràcies a la seva làvia, la facilitat d’idiomes i la seva simpatia va aconseguir ficar-se a la butxaca a grans personatges de l’època com la reina dels Països Baixos, Guillermina.

 

I, però què té a veure això amb Andorra? Doncs aquest personatge de bon veure i d’elegància zarista arribà a l’ Andorra rural i arcaica disposat a conéixer la història del país i captar adeptes a fí de complir un pla magistral: coronar-se rei d’Andorra, cosa que va intentar fer fins a dos cops abans de ser expulsat del país el 22 de maig del 1934.

Boris I, Rei d’Andorra

S’aprova per majoria

Ja fora d’Andorra Boris va residir a La Seu d’Urgell on va començar a redactar la seva pròpia constitució en la qual prometia reformes en infrastructures, inversions estrangeres i l’estatus de paradís fiscal.

 

Això va enamorar als ciutadans andorrans i fins i tot al Consell General, que ja es veien com un nou Luxemburg. Tant va ser així que el Consell es convocar per debatre la coronació del nostre protagonista. I entre crits d’aprovació de gairebé tot el Consell , va començar el reinat de Boris I Rei d’Andorra.

Boris I

El seu regnat dura 12 dies

El somni del nostre estimat Boris s’havia complert i contava amb l’aprovació de gran part del Consell i la indiferència del Govern de França. Però com se sol dir «Con la Iglésia hemos topado».

 

La decisió de que tots els poders els tingués Boris no va agradar massa al Bisbe d’Urgell, que era Copríncep junt amb el Governant francès i ràpidament va ordenar la seva detenció.

 

Va ser el 21 de juliol quan 5 militars espanyols van entrar a Andorra ordenats pel Bisbe d’Urgell i van detenir a Boris I. El regnat del qual va durar ni dues setmanes. Posteriorment el nostre embaucador va ser enviat a la presó Model de Madrid i vagà durant anys fins que finalment morí a Alemanya.

Vam voler donar-li el nom de Boris a la nostra cervesa en commemoració a l’únic Rei que hem tingut a Andorra
en un gest de sàtira i humor.

Boris Craft Beer, Conquering the world.